SONY JE RASTAVIO PLAYSTATION 5 : “TERMINATOR” METAL, “TURBINA”, NEZAMJENJIVI SSD I JOŠ MNOGO ČUDNIH STVARI…

Sony je napokon prikazao video demontaže svoje igraće konzole PlayStation. Kutiju je rastavio tehnički direktor tvrtke Sony Interactive Entertainment Yasuhiro Ootori otkrivajući jednostavnost konzole koja će se sigurno svidjeti raznim majstorima popravaka konzoli i računala. Pristup svim dijelovima nije težak dapače vrlo je lagan što nam govori kako sam proizvođač želi napraviti PlayStation pristupačnijim zahtjevnim korisnicima. Ono što upada u oči su nezamjenjivi dijelovi kao SSD disk, te RAM memorija što govori kako bilo kakve nadogradnje PlayStationa po uzoru na PC su isključene.

Demontaža konzole započinje demontažom stalka koji dolazi s dodatkom. Na konzolu se montira jednim vijkom.

 

Može se sakriti u posebnu šupljinu unutar postolja, gdje se također čuva “čep” za rupu za vijak u samom dodatku. To će vam spriječiti gubitak pričvršćivača prilikom upotrebe konzole bez postolja ili vodoravne instalacije.

 

Kao što već znate, ovaj se stalak može instalirati i sa strane pomoću posebnih kopča. To omogućuje postavljanje konzole vodoravno na površinu.

 

Bočne bijele ploče korištene u PlayStationu 5 doista se mogu ukloniti kako je pričano. U tom slučaju, da biste ih demontirali, ne trebate koristiti alat, trebate samo pomaknuti ploču u stranu. Ova konfiguracija otvara mogućnost prilagodbe postavljanja kućišta konzole, o čemu smo čuli ranije.

 

Nakon demontaže ploča, dočekuje nas veliki ventilator od 120 mm koji će usisati zrak u konzolu. Izgleda robusno s metalnim rešetkama koje ga štite od oštećenja, na prvi pogled ovo još nije postojalo na konzolama zbog ipak manjeg zagrijavanja nekadašnjih konzola.

 

Kućište PlayStation 5 također ima rupe za čišćenje konzole od prašine usisavačem – vrlo zgodan dodatak posebno znajući koliko je prašina neprijatelj hladnjaka i ventilatora.

 

Na jednoj od strana konzole ima mjesta za instaliranje dodatnog NVMe pogona.

 

Nakon uklanjanja zaštitnog pokrova, kao i plastičnih rešetki hladnjaka i pogonske jedinice Blu-ray, očekuje nas velika zelena matična ploča PlayStation 5. U njenom središtu je AMD Ryzen hibridni procesor s osam jezgri i šesnaest niti s bazom Zen 2 arhitekture, koji radi na 3,5 GHz.

Opremljen je integriranom grafičkom jezgrom koja se temelji na RDNA 2 arhitekturi, radi na 2,23 GHz i pruža performanse na razini od 10,3 teraflopsa. To je u principu ekvivalent brzini NVIDIA GeForce 1080 ti na 1480 MHz što ipak nije neko veliko postignuće na PC perjanice grafike. Uzmimo ipak u obzir kako su igre puno ispeglanije dolaze za konzole tako da očekujem odličnu grafiku.

Na stražnjoj strani ploče nalazi se 8 GDDR6 memorijskih čipova ukupne zapremine 16 GB, s propusnošću od 448 GB / s.

Također na bočnoj strani ploče, na kojoj se nalazi procesor, nalaze se tri čipa flash memorije ukupne zapremine 825 GB i SSD kontroler koji omogućuje brzinu prijenosa neobrađenih podataka od 5,5 GB / s. Budući da su čipovi ožičeni izravno na ploči, zamjena PS5-ovog SSD-a neće biti laka, nešto kao kod zamjene sigurnosnog čipa na Appleovim laptopima (praktički nelegalna…).

Video pokazuje da se set-top box temelji na prilično kompaktnom procesoru. Tako se toplinska gustoća kristala znatno povećala i zahtijevala je upotrebu vrlo učinkovitog materijala za prijenos topline između procesora i rashladnog sustava.

 

Takozvani tekući-terminator metal, o kojem se već dugo priča, djeluje kao sučelje za provođenje topline. Prema Sonyjevom glasnogovorniku, ovo termalno sučelje pružit će dugoročne performanse hlađenja. Odnosno, neće se isušiti i njegova se svojstva s vremenom neće pogoršati. Tvrtki su trebale dvije godine da prilagodi ovu tehnologiju, tijekom kojih je provela mnoga ispitivanja i poboljšanja. Na prvim testiranjima svih korisnika ćemo ipak tek moći ustvrditi prave rezultate, nisam pobornik vjerovanja glasnogovornicima i prezentacijama.

 

Toplina koju stvara procesor set-top box odvodi se pomoću ogromnog hladnjaka od aluminijskog bloka s bakrenom bazom i četiri cijevi za provođenje topline.

 

Kutija je također opremljena ugrađenim napajanjem od 350 W.

 

Na kraju čini se kako ova konzola ima vrlo dobro razvijen koncept jednostavnosti o kojem smo pričali.

Video s kompletnim rastavljanjem PlayStation 5 konzole možete pogledati u nastavku.

Podsjetimo konzola će se u svijetu prodati 19. studenog. Trošak uobičajene verzije s Blu-ray pogonom u Hrvatskoj  iznosit će cca 4.000 kuna. Proizvođač je digitalnu verziju PlayStation 5 bez disketnog pogona procijenio na cca 3.200 kuna.

Najveće pitanje svih gejmera , tako i mog prijatelja Matije je veličina SSD-a koji je premal za imalo ozbiljniju kolekciju igara na PlayStationu. Kada znamo da jedan SW Battlefront zauzima 250 GB , a tek ostale nadolazeće velike igre pitamo se gdje će to stati? Kakav će biti način instalacije? Hoće li dodatni diskovi spojeni čak preko USB-a biti funkcionalno dovoljno brzi za rad? Koji obećani PCI-E 4.0 NVMe pogoni će moći ići u kućište?

Još uvijek nemamo sve odgovore i zato s nestrpljenjem iščekujemo sukob dva konzolaška diva krajem ove godine koji će bar malo osvjetlat informatičku industriju u ovoj katastrofičnoj godini…

Izvor slika i videa : PlayStation

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*