MINI RAČUNALA U 2024 GODINI DA ILI NE?

Posljednjih godina svjedoci smo velikog porasta popularnosti mini računala. Ova inovativna računala koja zauzimaju malo prostora mogu obavljati širok raspon zadataka, te se u nemalom broju slučajeva danas biraju kao zamjena tradicionalnim stolnim računalima. Super zgodna za prenijeti, ne zauzimaju puno mjesta, no mnogi postavljaju pitanje mogu li se nositi sa tipičnim zadacima, zagrijavanjem i opterećenjem pri radu, mogu li biti solidna radno- gejmerska platforma, zamjena za android box.

Vrlo važna pitanja kod kupnje mini računala na koja ću pokušati dati odgovore i uputiti ljude isplati li im se kupnja.

mini računalo u retro stilu…

ZA ŠTO VAM TREBA RAČUNALO!

Uvijek prilikom kupnje računala ova tema se sama po sebi nameće. U slučaju mini računala sve dolazi još više do izražaja jer ovdje postoje neka ograničenja i mane na koje se mora obratiti pozornost kako ne bi bilo kasnije pametovanje prijatelja, poznanika:

Jesam li ti rekao?

Gdje si nabavio taj šrot?

Ovo će brzo zastarjeti!

Kako ćeš ga nadograditi?

Atom procesor, taj fićo od procesora ne može ispravno pokrenuti YouTube!

Malo kućište, malo mogućnosti, male performanse…

Multimedija, glazba, uredski poslovi su nekada bili osnova ovih mini računala , ali posljednjih godina se pojavljuju modeli koji bez problema obavljaju i najteže radne zadatke tipa famozni Apple Mac Mini dok određeni mini PC-iji su prave gejmerske platforme koje se nose s puno većim stolnim PC računalima. Odmah prekrižite Celeron , Atom i slične ARM okljaštrene procesore koji u mnogim jeftinijim mini računalima se nalaze. Neka za sve polazna konfiguracija bude neki AMD Ryzen, Intel i5 (šeste generacije na više…) minimalno 8GB rama i 256 SSD diska. U slučaju neimanja dovoljno novca za novo mini računalo u mnogim računalnim trgovinama se prodaju polovna mini računala koja su cijenom i karakteristika puno bolja od novih jeftinijih konfiguracija sa slabim procesorima. Tvrtke ih nabavljaju putem natječaja kada korporacije otpisuju stara računala koja su sve samo ne slaba i nefunkcionalna. Ako imate sreće možda negdje na njuškalu ili sličnom portalu naiđete na takvo računalo koje zna biti izuzetno povoljne cijene.

PREDNOSTI MINI RAČUNALA

Kada si odgovorite na postavljeno pitanje, vrlo lako možete odrediti koliko novca otprilike potrošiti. Ipak ponuda je toliko velika i otvara Vam mnoge dodatne upitnike.., ali sve se svodi na kraju na vrlo jednostavne odgovore: brzina, stabilnost, zauzeće mjesta (činjenica je da se samo zbog ovog mnogi ljudi odlučuju na ovu investiciju…) , mobilnost.

Koristeći i testirajući jedno polovno mini računalo (Lenovo model s i5 8500 procesorom…) uvidio sam neke velike prednosti koje donosi ova platforma te ću ih nabrojati uz konkretan primjer u radu.

1. Mobilnost

Nevjerojatno je koliko je ova platforma pogodna za prijenos na drugo mjesto, postavljanje na nedostupne skučene prostore gdje je svaki centimetar važan. Jednostavno spakirate ta mala kućišta u torbu s par kablova, najbolje bežičnom tipkovnicom, ispravljačem i prenesete kod prijatelja, povezete na odmor gdje će dobro podešeno mini računalo doći do izražaja – npr. kao kućno kino.

2. Buka

Većina mini PC računala radi izrazito malu buku što je jedan od presudnih elemenata kada tražite ugodnost i tihi ambijent. Na momente su praktički nečujna. Prosječna glasnoća u decibelima je toliko mala da je surova istina kako ćete prije na odmoru čuti cvrkut ptica izvana nego rad mini računala. Normalno kod jačih konfiguracija  buka je veća , ipak neusporediva s gejmerskim laptopima i stolnim konfiguracijama.

3. Cijena

Ako ciljate na određene jednostavnije poslove u pogledu mini računala ćete najbolje proći. Izuzimam gejmerske mini PC zvjerke i Apple mini računala koja su cijenom s nekog drugog svijeta , za obične smrtnike problem koji je mnogo puta nemoguće zaobići.

4. Mala potrošnja struje

Količina struje koju mini računala „vuku” je izrazito mala čak i u usporedbi sa prosječno dobrim laptop računalima. U eri kada mnoga stolna računala trebaju novu malu trafostanicu u kvartu ova prednost dolazi do izražaja ako već imate preopterećen strujni sistem brdom električnih uređaja. Treba naglasiti odabirom mini računala umjesto stolne grdosije činite dobar čin prema prirodi, zelenijem i čistijem okolišu. Gdje bolje reklame mini računalima (koja se slabo koristi…) u pogledu zelenijeg svijeta koji je manje zagađen od ove dokazane istine.

5. Dodaci

Prije desetak godina mini računala sama po sebi nisu iskorištavala punu svoju namjenu zbog ogromnog nedostatka dodataka koja bi ih činila boljim i funkcionalnijim uređajima. Danas to nije pravilo, dapače u moru kvalitetnih dodataka teško se i snaći. Ističem neke koji su uvijek dobrodošli kod ovakvih konfiguracija.

Mini tipkovnice i miševi

Kompaktne tipkovnice i miševi dizajnirani za mini računala s bežičnom povezivošću. Zaobiđite gužvu u kafiću ili nepotrebno ustajanje prilikom gledanja filmova.

USB hubovi

Proširite svoje mini računalo s opcijom dodatnih USB portova. Idealno za spajanje printera, kamera, eksternih diskova.

Mini držači, kućišta za monitore, televizore,

Ove inovacije sam imao prilike isprobati na MINI PC Lenovo ThinkPad računalu sa specijaliziranim monitorom koji ima prostor za ubaciti mini PC na svoju stražnju stranu. Svestran i trenutno konfigurabilan, ovaj modularni višenamjenski uređaj uredno ugnježđuje mini računalo unutar monitora, što znači da možete izgraditi računalo koje će odgovarati vašem poslovanju – vrlo važna stvar u pretrpanim uredima, obrazovnim ustanovama. Nadam se i nekim drugim proizvođačima monitora koji će imati neku vrstu kućišta za mini računala u sebi, jer malo je reći kako sam bio oduševljen ovim rješenjem. Zbog svoje male veličine vrlo lako je izraditi i svoje univerzalno postolje, držač, kućište za mini računala koje se zatim može montirati na mnoga mjesta na kojima obično stolno računalo ne može uopće stajati… (npr. iznad, pored samog projektora u nekoj konferencijskoj sali..)

kućište u monitoru za mini PC – Lenovo

Torbice za mini računala

Za razliku od mnogo puta nezgrapno velikih laptop torbi , torbe za mini računala su puno lakše za nositi, ali i čuvati mini računalo. U zadnje vrijeme imamo poplavu kvalitetnih torbica za mini računala koje izvanredno fiksiraju samo računalo i dodatke tako da nema mjesta trešnji ili mogućem oštećenju prilikom prijevoza npr. osobnim automobilom. Jedan od onih obaveznih dodataka ako ćete nosati mini računalo kod prijatelja, na odmor, poslovni sastanak…

vodonepropusna torbica

MANE MINI RAČUNALA

Iako su mini računala već dugo na tržištu još uvijek pate od nekih dječjih bolesti i nedostataka koji znaju iritirati. Dobro promislite hoće li ovo biti vaše glavno računalo ako ove 3 važne mane Vam smetaju i utječu na kvalitetu rada, igranja, opuštanja:

1. Nemogućnost nadogradnje, zamjene oštećenih dijelova

Kako i samo ime govori mini računalo je malo, te ne postoji dovoljno mjesta za neku kvalitetniju nadogradnju. Osuđeni ste na istu konfiguraciju u kojoj je moguće promijeniti disk, dodati memoriju (kod Applea ni to zbog tipičnog zatvorenog „ekosustava” i politike firme…). Postoje rijetke iznimke, ali su vrlo skupe i s lošim rješenjima tako da obični smrtnik većinom odustane od bilo kakve ozbiljnije nadogradnje. U slučaju kvara vrlo je teško pribaviti i zamijeniti matičnu ploču, grafičku jer su netipičnih dimenzija (možda polovno iz iste ili slične konfiguracije najlakše…). Ne postoji neki standard kao kod običnog stolnog računala (ATX, mATX…) već svaki proizvođač komponente prilagođava svom kućištu.

malo je prostora za nadogranju mini računala…

2. Premalen broj priključaka

Slično kao  u prvoj opisanoj mani i ovdje je problem veličina računala koja smanjuje mogućnost spajanja više uređaja i monitora. Nije neostvarivo uz dodatke, ipak stvara nered na stolu i probleme s viškom kablova i rasporeda. U slučaju korištenja bežičnih WiFi antena mnogo puta fizičke prepreke onemogućavaju kvalitetan signal i pristup uređaju. Osobno u većini slučajeva dajem prednost kabelskom priključku nego bežičnom, a i pitanje zdravlja se može ozbiljnije razmotriti iako čisto sumnjam kako će ozbiljna znanstvena analiza zaživjeti zbog ogromne zarade, velike moći korporacija, lobija i budućnosti WiFi tehnologije.

3. Moguće veće zagrijavanje pri velikom opterećenju

Dok kod skupih mini računala ovo je teško mogući problem, jeftiniji segment u mnogo slučajeva nije imun na ovu manu. Komponente se pri velikom opterećenju znaju zagrijavati na visoke temperature što može dovesti do nekvalitetnog rada i skraćivanja vijeka računala.

U slučaju dužeg korištenja protok zraka bude ometen zbog prašine, dlaka ili stranih predmeta koji blokiraju ventilacijske otvore i same ventilatore, a nastavkom i do „betoniranja” paste na procesoru. Zato čistite mini računalo, promijenite pastu (ako se može lagano otvoriti,imate znanja…) jednom u godini i vodite računa o tome. Time ćete sigurno smanjiti mogućnost zagrijavanja čak i na najjeftinijim konfiguracijama.

ZADATCI ZA KOJA SU MINI RAČUNALA POSEBNO DOBRA

Iz svega navedenog sagledavajući prednosti, mane i dodatke vrlo je lako zaključiti, mini računala su dobra za ove namjene:

Kućni medijski centar

Mini računalo se može koristiti kao kućni medijski centar za gledanje filmova, slušanje glazbe i igranje igrica. Računala se mogu spojiti na TV ili projektor kako bi se stvorio potpuni sustav zabave. Odličan izbor za dnevni boravak. Uz malo truda se itekako može postaviti vrhunski medijski kućni centar. Svojom veličinom, tišinom i kompaktnošću vrlo lako će se uklopiti u većinu ambijenata u kućama.

Uredsko računalo

Ovi mali uređaji su praktični i idealni za rad s dokumentima, e-poštom, proračunskim tablicama. Zauzimaju manje prostora od tradicionalnog stolnog računala, manje kablova imaju, ne smetaju suradnicima i kada se podvuče crta prvi su izbor kod opremanja ureda s više djelatnika.

Računalo za igre

Neka mini računala mogu biti opremljena snažnim procesorima i grafičkim procesorima, što korisniku omogućuje igranje modernih igara. Općenito, mini računala nisu najbolji izbor za igranje jer imaju manje značajki od prijenosnih računala za igranje, ali njihova prenosivost i mogućnost postavljanja na gotovo bilo koje mjesto ih čini zgodan izbor za npr. grupno igranje kod prijatelja posebno onih nezahtjevnijih igara. Nasnimite ono što Vam treba, uzmete računalo i kablove te stavite u torbicu i laganini put ekipe na odličnu gejmersku zabavu!

Medijski poslužitelj, računalo za ugostiteljske objekte

Mini PC može se koristiti kao medijski poslužitelj za pohranu i strujanje medijskih datoteka. Mogu se spojiti na mrežu tako da korisnici u domu, ugostiteljskom objektu ili uredu mogu pristupiti filmovima, glazbi i drugim datotekama. Vrlo mi je čudno kako ugostiteljski objekti po preporukama informatičara nisu uočili prednosti mini računala, te se još uvijek malo koriste tamo. Nije tu pitanje samo kase ili medijskog poslužitelja nego iskoristivost za razne druge namjene.

Računalo za obrazovanje

Mini PC se mogu koristiti kao računala za obrazovanje u učionici ili laboratoriju. Zauzimaju manje prostora i mogu se spojiti na projektor, interaktivnu ploču, razne druge uređaje bežično ili putem kabla. Vrlo lako se može organizirati prostor na kojem će učenici, studenti imati puno više mjesta za svoje stvari, knjige i pod nogama im neće biti neko veliko kućište koje normalno smeta uz brdo kablova. U slučaju odlaska na nekakvo edukativno putovanje profesor vrlo lako ponese neko računalo s potrebnim nasnimljenim podacima.

BUDUĆNOST

Mini računala u budućnosti će zauzimati i puno važnije mjesto u svijetu računala. Napredak tehnologije podiže efikasnost samih uređaja, a smanjena glad za energijom bi mogla biti adut u razvoju zelenijeg svijeta. Već danas moja je preporuka ako normalno imate novca nabavite mini računalo. U kući, na poslu itekako su učinkovita, jednostavnija i lakše prenosiva od velikih stolnih računala. Ne moraju biti izbor broj jedan, ali će sigurno jako dobro poslužiti u određenim trenutcima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*