RYZEN “FRIZIRANJE” – DRAM CALCULATOR I CLOCKTUNER

 

Velika većina korisnika Ryzen procesora je poželjela “klokati” procesor i RAM memoriju i uredno je to pokušavala uraditi bez nekog znanja iz BIOS-a. Ova “sigurna” rutina se zatim mnogo puta pretvarala u kalvariju zamrzavanja, loše dobivenih rezultata i resetiranja postavki BIOS-a. Vrlo dobri proizvodi su tada donosili strah i pogrešne informacije te nevjeru u učinkovitost izvedbenog potencijala Ryzen platforme.

Kako bi omogućio ljudima koji posjeduju računala s AMD Ryzen procesorima jednostavan, siguran clocking računalni zaljubljenik Jurij 1usmus Bubliy (čudnog li imena ili možda nadimka…) je napravio dva programa :

  1. DRAM Calculator
  2. ClockTuner

od kojih je jedan već duže vremena u upotrebi , a drugi je u završnoj beta fazi testiranja…

Yuri Bubly je u računalnom svijetu poznat kao autor brojnih BIOS modova i tema povezanih s PC procesorima. Svojim znanjem ljudima pomaže približiti ovu temu za mnoge računalne zaljubljenike jednostavno je objasniti, te daje preporuku jednim svojim odličnim tekstom koju memoriju kupiti i s kojim procesorom upariti…

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-memory-tweaking-overclocking-guide/

Nakon kratkog uvoda i upoznavanja s autorom vratimo se mi na temu dva programa koja će Vam omogućiti da izvučete ono najbolje iz AMD Ryzen platforme!

DRAM CALCULATOR

DRAM Kalkulator za Ryzen pomaže u overclockingu vaše memorije na AMD Ryzen platformi.

Predlaže stabilne vremenske skupove memorije optimizirane za vaš memorijski komplet koje kasnije unosite u BIOS postavke. Korištenjem Ryzen DRAM kalkulatora možete postići bolje rezultate memorije uz bolju stabilnost.

Ryzen DRAM kalkulator dizajniran je za rad sa svim AMD Ryzen Zen arhitekturama prve , druge, treće generacije procesora. Ovo su mnogi proizvođači memorije prepoznali kao odličan program za testiranje , te uredno provode sva testiranja i podešavanja na ovom programu s čime se normalno pohvalio i sam proizvođač programa.

Pojednostavimo ovaj program je za gejmere željne izvući maksimum iz memorije nešto što moraju imati, nešto što donosi osmjeh i daje sigurnost kako će sve ispravno raditi.

Sam postupak pripreme za nabrijavanje-podešavanje memorije s dobivenim informacijama je jednostavan , ali zlu ne trebalo ovdje ću ga točku po točku nabrojati.

 

  1. Preuzmite i instalirajte Ryzen DRAM Calculator. Slijedite upute na zaslonu s administratorskim privilegijama dok ovo ne završi. Pokrenite aplikaciju.
  2. Na zaslonu za pokretanje moći ćete vidjeti detalje Ryzen memorije koju koristite. Možete provjeriti bilo koju dokumentaciju proizvođača kako biste identificirali i potvrdili njegovu vrstu.
  3. Na dnu prozora pronaći ćete ljubičastu tipku na kojoj piše “R-XMP”. Kliknite na ovo.
  4. Upišite svoju vrstu memorije za Ryzen i verziju koju koristite te kliknite zeleni gumb na dnu prozora s natpisom “Izračunaj SIGURNO”. To će vam dati najbolje sigurne vrijednosti RAM memorije. Ovi sigurni parametri uvijek će raditi dobro nakon overkloka, ali neće ići do maksimuma na koji možete „overklokati“ svoj memorijski modul. Ovo je neka referentna točka s kojom ćete znati da je sve u redu s prilično dobrim perfomansama.
  5. Ako želite dalje, bolje , više, pritisnite narančasti gumb na dnu koji glasi “Izračunaj BRZO”. Te će vrijednosti dodatno „overklokati“ RAM, ali ne moraju uvijek biti stabilne (vrlo rijetko…). Stres testovi bit će važni za utvrđivanje vrijednosti koje dobro funkcioniraju.
  6. Također postoji opcija „Izračunaj EKSTREMNE“ vrijednosti pri dnu u obliku crvenog gumba, ali imajte na umu da te vrijednosti ne moraju nužno biti stabilne poput onih „Izračunaj BRZO“.
  7. Nakon što nabavite vrijednosti za bilo koju postavku kojoj ciljate (predlažemo da napravite snimke zaslona vrijednosti R-XMP, SAFE i FAST), pošaljite ove snimke zaslona sebi kako biste ih mogli otvoriti na zasebnom uređaju dok ulazite u BIOS vašeg sustava i fino uglađujete sistem.

Uvidjet ćete kada računate ove vrijednosti, vaš DRAM kalkulator omogućuje usporedbu s vašim XMP profilom i standardnim osnovnim vrijednostima kako biste vidjeli dokle ste ih pomaknuli. Ovo je dobar pokazatelj da biste stekli uvid u to kako radi vaša memorija i koliko je sigurno je još malo pogurati. Nakon unosa podataka u BIOS-u (odjeljak za fino podešavanje RAM memorije…) obratite pozornost da naponi iznad 1,45 V mogu biti opasni i moja preporuka da se ne ide iznad toga!

Ryzen DRAM Kalkulator značajno olakšava fino podešavanje memorije za što bi inače bilo potrebno puno pokušaja. Ovaj vam program daje skup vrijednosti u odnosu na vaše standardne vrijednosti za XMP, SAFE, FAST i EXTREME profile za overclocking. Sigurne vrijednosti zajamčeno rade, ali ako želite ići dalje uz rizik da naletite na nestabilne vrijednosti (što je nešto od čega se lako možete vratiti, ali ja ne volim preuzimati rizike gubljenja vremena posebno s tuđim računalima…), možete pogledati primjenu predloženih FAST ili EXTREME vrijednosti pomoću DRAM kalkulatora.

Ova aplikacija također ima vlastitu ugrađenu provjeru memorije koja vam omogućuje pokretanje testa preko modula radi skeniranja na bilo kakve pogreške zbog kojih bi mogao postati nestabilan.

https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/ – link za download

CLOCKTUNER

 

Clocktuner će pomoći vlasnicima Ryzen Zen 2 procesora da istisnu dodatne performanse iz svojih sustava uz smanjenje potrošnje električne energije.

 

Aplikacija se punim imenom zove ClockTuner za Ryzen (CTR) i namjena joj  je kontrola frekvencije i napona niske razine CCX kompleksa Ryzen i Threadripper procesora koji pripadaju generaciji Zen 2, tj. Matisse i Castle Peak. Nažalost, ovaj program neće moći raditi s ranijim procesorima Ryzen (prva generacija…)  što uvelike smanjuje primjenjivost programa, ali autor obećava da će u budućnosti implementirati kompatibilnost s očekivanim nadolazećim procesorima arhitekture Zen 3.

Princip rada ClockTuner za Ryzen svodi se na automatsku klasifikaciju CCX-kompleksa po kvaliteti i individualnom odabiru maksimalne frekvencije za svaki od njih. To vam omogućuje precizno podešavanje procesora, ne samo povećavajući njegove performanse, nego istodobno smanjujući potrošnju energije. Zapravo, govorimo o inteligentnom nabrijavanju svakog CCX-kompleksa jednostavno  rečeno svake jezgre, što se izvodi s pridruženom optimizacijom krivulje napona. Iako takav pristup onemogućuje tehnologiju Precision Boost 2.0, sve procesorske funkcije za uštedu energije ostaju u funkciji.

Kako bi ilustrirao učinkovitost svog programa, Jurij je podijelio rezultate dobivene u sustavima temeljenim na procesorima Ryzen 9 3900X i Ryzen Threadripper 3960X. U prvom slučaju, upotreba ClockTuner-a za Ryzen omogućila je 6,5% povećanje performansi uz smanjenje potrošnje energije za 9% (kada je testirano u Cinebench R20).

U drugom slučaju, procesor je dobio povećanje performansi od 5,3% uz istodobno smanjenje potrošnje energije za 4,2%. No, budući da uslužni program odabire parametre za svaki procesor pojedinačno, rezultati će u svakom konkretnom slučaju biti različiti.

Važno je da program ClockTuner za Ryzen u potpunosti automatizira postupak postavljanja i da ne zahtijeva posebno znanje od korisnika što će sigurno kao i kod DRAM Calculatora povećati bazu korisnika.  Program će integrirati sve potrebne testove (Prime95 za provjeru stabilnosti i Cinebench R20 za provjeru performansi), a sučelje će optimizirati performanse i potrošnju energije “u jednom kliku”.

Program može raditi na bilo kojoj matičnoj ploči za Ryzen procesora, jer izravno djeluje na SMU registre procesora i ne ovisi o čipsetu ili BIOS-u.

Kako autor obećava, javni pristup ClockTuner za Ryzen bit će otvoren krajem rujna, a program je trenutno u zatvorenom beta testiranju , a mnogi poznati youtuberi su njime oduševljeni kao npr. Linus…

Clocktuner i DRAM su po meni programi koji će svakom ozbiljnijem Ryzen korisniku uvelike olakšati rad oko nabrijavanja i finog podešavanja memorije i procesora te uštedjeti nešto električne energije. Zbog toga željno očekujem punu verziju Clocktuner i preporučujem svim ozbiljnijim Ryzen korisnicima njihovo korištenje sada ili u drugom slučaju u relativno bliskoj budućnosti. Ako griješi AMD i proizvođači memorije koji ovaj program koriste onda griješim i ja.

Link za download ću postaviti prilikom izlaska pune verzije…

PREPORUKA – UPOZORENJE!

Slabiji poznavatelji računalnog svijeta ipak bi ovaj posao trebali prepustiti nekome tko ima iskustva jedino ako su spremni preuzeti rizik problema i žele se učiti na greškama…

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*