5 GODINA WINDOWS 10 – PREDNOSTI I MANE!

Izdanje Windowsa 10 u ljeto 2015. godine nesumnjivo je postalo izuzetno važno za računalnog giganta jednog od monopolista današnjeg svijeta, koji do izlaska Windows 10 temeljio budućnost na  Windows 8-ici, koja nije dobro primljena nikada kod korisnika zbog prije svega kontroverznog nekvalitetnog sučelja…

PREDNOSTI

Radeći na stvaranju nove platforme, Microsoftov tim pokušao je uzeti u obzir sve kritike , čak pokrenuo Windows Insider preliminarni program testiranja – najveći projekt u povijesti  te korporacije za interakciju s korisnicima koji su imali priliku aktivno sudjelovati u razvoju operativnog sustava :

  • Mogućnost preuzimanja testne verzije OS-a
  • Otvoreno komuniciranje s programerima kojima ste mogli izraziti svoje želje i komentare
  • Ogroman broj testera

Ova dosad neviđena otvorenost Microsofta omogućila je tvrtki da izda zaista kvalitetan proizvod koji  zadovoljava potrebe korisničke publike.

Dobro izgrađena marketinška strategija, koja je omogućila besplatnu instalaciju „desetke“ za vlasnike prethodnih verzija operativnih sistema, igrala je svoju ulogu u brzom rastu popularnosti Windowsa 10 uz normalno neizostavan utjecaj piratskog tržišta (koje da se ne zavaramo Microsoft namjerno ne gasi zbog po meni želje da okupi i navikne što više korisnika na ovaj sistem…).

Ovako široka gesta Redmond ekipe na lošem glasu učinila je svoj posao i pružila je dobar početak za najnoviju Microsoftovu platformu: U prva 24 sata nakon izlaska operativni sustav  učitao se oko 14 milijuna puta. Oznaka od 50 milijuna za instaliranje prošla je otprilike dva tjedna nakon puštanja platforme, a trebalo je dva mjeseca da se instalira 100 milijuna primjeraka. Nije iznenađujuće što je novi proizvod brzo zamijenio Windows XP / 8 / 8.1, a dvije i pol godine kasnije uklonio je favorita na tržištu – Windows 7, koji je u to vrijeme imao jaku poziciju u korporativnom sektoru.

Windows 10 trenutno je najpopularniji OS na svijetu. Prema statistici analitičke agencije StatCounter

https://gs.statcounter.com/os-market-share

je „desetka”  instalirana na 73,1% računala, dok sedmicom se  koristi 20% od vlasnika računala. Treći po potražnji je Windows 8.1, ali njegov udio iznosi skromnih 4,5 posto i kontinuirano opada. Općenito, razne verzije Microsoftovih softverskih platformi zauzimaju 77,7% svjetskog tržišta OS-a za osobna računala. Još 17,1% dolazi iz macOS-a, oko 2,9% iz svih vrsta Linuxa, dok ostalo pripada specijaliziranim OS-ovima. Malo mi to djeluje nevjerojatno (ovdje je u pitanju originalan software…) , ali možda i istinito. Vrlo je teško prosječnog korisnika naviknuti na neku dobru Linux distribuciju , čak i kada dolazi predinstalirana s nekim računalom. Navika i mogućnost piratluka otvara ljudima vrata Windowsima , jer nekako nam se čine poznatima , s uobičajenim programima, jednostavnim instalacijama…

Promjena prioriteta

Izlaskom Windowsa 10 za osobna računala, Microsoft je prešao na novi model ažuriranja OS – takozvani koncept “Windows kao usluga”, koji podrazumijeva izdavanje glavnih ažuriranja dva puta godišnje (u proljeće i jesen) i njihovu podršku tijekom 18 mjeseci. Izuzetak čine samo korporativna i obrazovna izdanja platforme, čija jesenska izdanja podržavaju se 30 mjeseci od datuma izlaska. Da biste razumjeli razmjere promjena, dovoljno je uzeti u obzir činjenicu da se u prošlosti Windows ažurirao svake tri godine. Sada se razvojni proces ubrzao šest puta, što je neminovno utjecalo na kvalitetu proizvoda koliko god se ljudi zavaravali.

Za pet godina rada na platformi, stručnjaci softverskog giganta uspjeli su objaviti devet paketa ažuriranja koji su značajno proširili njegovu funkcionalnost, ali i donijele probleme od nekompatibilnosti starijih nenadograđenih verzija do sve više bugova na koje ću se osvrnuti u nastavku teksta pod podnaslovom mane.

Ako usporedimo nekadašnje uzorke s trenutnom verzijom, ne možemo ne primijetiti koliko se platforma mijenjala i razvijala tijekom godina. OS je dobio podršku za 3D tehnologije, miješanu stvarnost (Mixed Reality), DirectX 12 Ultimate, način igre i mogućnost trenutnog uparivanja s vanjskim Bluetooth uređajima. Ima nove alate za brzu razmjenu podataka između uređaja, nove alate za rad s multimedijskim, mrežnim i zabavnim sadržajem, dodana je mogućnost ponovne instalacije sustava iz oblaka i podršku za način rada “slika u slici”, što vam omogućuje postavljanje malog prozora na vrh ostalih aktivnih programa i na taj način izvođenje nekoliko radova istovremeno.

Microsoft je izdavanjem Windowsa 10 napravio maleni korak prema tehnologiji otvorenog koda (želja za uništenjem Linux platforme za obične korisnike je ovdje po meni velika …), a ovu promjenu naravno pohvalila je stručna zajednica otvorenog koda (nešto kao plaćeni znanstvenici u svijetu farmacije…). Iz posla obavljenog u ovom smjeru ističem preglednik Edge na temelju izvornih kodova Chromium projekta i Windows podsustava za Linux (WSL) podsustav, koji vam omogućuje pokretanje Linux aplikacija u Windows okruženju. Pored toga, Microsoft je vodeći u aktivnom radu na integriranju softverske platforme s Android uređajima. Očekuje se da će u budućnosti biti moguće pokretanje i korištenje bilo koje aplikacije izvorno stvorene za Android putem programa “Your Phone” isporučenog s OS-om. Sve to čini Windows 10 dobrim alatom za višeplatformske IT administratore, programere, web programere i sve one koji rade s otvorenim programima ili jednostavno imaju interes za Linux-temeljene platforme.

MANE

Sada je vrijeme za razgovor o tužnom. Naime, u potrazi za čestim izdanjima operacijskog sustava Windows 10, Microsoft je počeo manje paziti na kontrolu kvalitete svog vodećeg proizvoda. O tome svjedoče brojne pritužbe i povratne informacije od korisnika koji se suočavaju s različitim problemima nakon instaliranja ažuriranja OS-a. Osobno sam imao velikih problema sa starim verzijama desetke ih nadograditi do kraja kako bi ispravno radile na nekom novom računalu. Bez verzije 1909 ne pomišljajte se upuštati u avanturu instaliranja Windowsa na nekom novom laptopu, vjerujte u najmanje 30% slučajeva ćete požaliti ili jednostavno biti prisiljeni skinuti noviju verziju Windowsa

Ogromna količina materijala o ovoj temi prezentirana je na specijaliziranim IT forumima i medijima. Tražite primjere? Evo samo nekoliko njih:

Microsoft zna za kritičnu pogrešku u ažuriranju KB4532693 za Windows 10 i nudi rješenje!

Ni dan bez pogreške: ažuriranje KB4532695 za Windows 10 “ubija” ne samo zvuk, već i mrežu!

Microsoft je objavio pogrešno ažuriranje sustava Windows 10 i već ga vratio natrag!

Nedavno ažuriranje sustava Windows 10 pokvarilo je ugrađeni antivirus!

TV kartica mi više ne radi, Jole prijatelj ljut pomišlja na neispravnost komponenti, a ustvari nadogradnja Windowsa poremetila je ispravan rad  tv kartice sa stalnim blokiranjem sistema!

Microsoft je prvi put postao svjestan ozbiljnih problema s razvojem, uklanjanjem pogrešaka i testiranjem softvera u 2018. godini, kada je tvrtka objavila “sirovo” veliko jesensko ažuriranje, zaobilazeći fazu preliminarnog testiranja Preview na Windows Insider programu. Kako se ispostavilo, ovo nije najbolje rješenje, jer je otkrivena kritična pogreška u programu Windows 10 October 2018 Update koji je izbrisao korisničke datoteke pohranjene u mapi Documents na nekim računalima. Microsoft je prepoznao problem i obustavio pokretanje ažuriranja. Nakon ponovnog pokretanja ažuriranja, gomila grešaka i problematičnih područja ponovno je otkrivena, uključujući i na razini sustava, praćena pojavom famoznog Plavog ekrana smrti (BSoD). Tvrtka se opet morala odmoriti u distribuciji paketa za nadogradnju i tako nekoliko puta…

Prikaz osobina profesionalnih vještina programera softverskog giganta bila je nedavna objava velikog ažuriranja sustava Windows 10. svibnja 2020. s nekoliko poznatih problema, što je dovelo do kritičnih pogrešaka platforme , plavih ekrana BSoD-a. Pitanja kompatibilnosti prijavljena su za Thunderbolt, grafičke kartice Nvidia, audio drivere Conexant Synaptics, Realtek Bluetooth NIC-ove, Intel Optane memoriju i druge komponente računala. Opseg nedostataka bio je takav da je Microsoft morao obustaviti nekoliko dana nakon objavljivanja ažuriranja za svibanj 2020 pokretanje velikog ažuriranja za problematična računala. Zašto se toliko žurilo s objavljivanjem problematičnog paketa ažuriranja za “desetku”? Zašto žuriti s izdavanjem proizvoda koji nije spreman za široku publiku? Ima puno pitanja, ali odgovore na njih nije moguće pronaći.

Možete zamisliti reakcije korisnika koji su se uslijed nadogradnje suočili s velikim problem nastavka rada na npr. poslu … Vjerojatno kod mnogih dignuta kosa na glavi, povećani otkucaji srca i možda „blaga“ nervoza su imali utjecaj da miš ili tipkovnica malo odskoče po stolu.

Moje osobno mišljenje zašto nadograđivati sistem ako u datom trenutku ispravno radi (za mene verzija 1909…). Zato prilikom pravilne instalacije i testiranja računala ja doslovno na sve moguće načine gasim update-ove i samo u slučaju teških problema oko sigurnosti nadograđujem Windowse korisniku. Prema riječima stručnjaka, korijen problema leži u ažuriranoj razvojnoj shemi OS koja uključuje puštanje velikih ažuriranja s novim funkcijama dva puta godišnje. S takvim agresivnim nagonom ne možete otići daleko. I je li zaista moguće isporučiti visokokvalitetni proizvod kada se napori programera bave ne popravljanjem pogrešaka, već beskonačnim poboljšanjima izbornika Start i trake s obavijestima, dodavanjem novih ikona u stilu tečnog dizajna i proširivanjem skupa emotikona (KOME TO TREBA!?…) . Zašto su ova ciklička zaokretanja u korisničkom sučelju sustava kad se programeri ne mogu nositi s gore spomenutom grupom problema? “Desetku” je davno, laganom rukom, Microsoft pretvorio u poligon za eksperimente – a to da Microsoft nije gotovo monopolist na PC tržištu bi imalo posljedica…

 

Kako je netko rekao, slika nije baš ružičasta. Možemo se samo nadati da će niz skandala s ažuriranjima za Windows 10 dovesti do poboljšanja situacije u razvoju softvera od strane Microsofta. Za to postoje preduvjeti. Korporacija je već promijenila svoj pristup testiranju novih sastava OS-a kao dijela programa Windows Insiders. Također, prema mrežnim izvorima, Microsoftovo vodstvo razmatra velike promjene u strategiji objavljivanja nadogradnji za sustav Windows 10. Ako se sada glavna ažuriranja pojave u proljeće i jesen, novi će raspored pretpostavljati samo jedno takvo ažuriranje godišnje.

Najava novog operativnog sistema Windows 10x u oblaku

Zanimljivo je da na pozadini jasnih kvarova sa sustavom Windows 10 tvrtka aktivno stvara novu Windows 10X platformu, a razvija se s pogledom na uređaje s dva zaslona i s očekivanjem korisničkog imanja stalne internet veze. Očekuje se da će sustav dobiti radikalno redizajnirano korisničko sučelje i ugrađenu podršku s alatima za virtualizaciju i pokretanje Win32 aplikacija.

 

Windows 10x najavljeni izgled

Prva hardverska rješenja s Windows 10X očekuju se da će se pojaviti u proljeće 2021. godine. Microsoft je u jednom trenutku već napravio neuspješne pokušaje da se učvrsti na mobilnom tržištu koristeći Windows 10 Mobile. Sada, s najavom “desetke” za hibridne uređaje, tvrtka namjerava nastupiti na susjednom teritoriju i čvrsto vjeruje u uspjeh svog događaja. Zar nije prerano? Ili je miris novca preko reklama, nadziranja i prodaje informacija,  sitnih (ali u cjelini većih…) mjesečnih uplata za održavanje sistema prevelik. Nažalost kako mi se čini je , te u budućnosti teško da ćemo imati od strane Microsofta operativni sistem koji s podrškom , driverima neće gotovo u potpunosti biti ovisan o internetu. Internet sa stalnim ažuriranjima nudi naplatu i kontrolu korisnika , a to velika korporacija kao Microsoft ne želi izgubiti i vratiti se u doba sedmice ili čak dobrog starog XP-a… Zapitajmo se za kraj slikom, oblak dolazi prije nego što smo očekivali!?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*