NVIDIA UVODI 12-PINSKI PRIKLJUČAK ZA GRAFIČKE KARTICE

Prije nekoliko dana na internetu su se počele pojavljivati glasine da će NVIDIA koristiti novi 12-pinski priključak za napajanje za svoje grafičke kartice generacije Ampere. Izvor tih informacija bila je kineska tehnička organizacija FCPowerUp, poznata po svojim izvještajima o napajanjima. Kako malo malo iskopaju neobjavljene informacije imam osjećaj “curenja” važnih podataka  iz pogona svih velikih igrača u Aziji gdje je i većina proizvodnje. Neki dan su ove informacije potvrđene i u drugim izvorima, te se prenose sve više u nekim ozbiljnim zapadnim informatičkim medijima.

Novi 12-pinski priključak razvila je sama NVIDIA (možda jedan od znakova kako su postali megakorporacija i više im to nije teško raditi…) , a ne bilo koja grupa za standardizaciju poput PCI-SIG, Molex ili Intel. Nastala je kao surovi odgovor moderne stvarnosti. Današnje grafičke kartice visokih performansi obično trebaju dva ili čak tri priključka za napajanje, a sigurno je da bi umjesto dva tri priključka za napajanje koja prave probleme u kućištu puno funkcionalniji bio jedan veći priključak.

Novi NVIDIA konektor za napajanje ima šest 12-voltnih i šest uzemljenih kontakata. Osim toga, stručnjaci NVIDIA-e planirali su stvoriti bolje kontakte koji mogu izdržati “veće struje” u usporedbi s onima koji se trenutno koriste u 8- i 6-polnim PCIe konektorima napajanja. Prema izvorima, ovisno o dobavljaču izvora napajanja, 12-polni konektor može se podijeliti u dva 6-polna i postaviti kao “6 + 6-polni”.

Što se tiče karakteristika, NVIDIA-jini inženjeri su polazili od činjenice da bi ona mogla izdržati opterećenja do 600 W, što je stvarno mnogo ali i kako oni kažu sada potrebno , a to vodi u meni jednu žalosniju priču, veću energetsku potrošnju posebno high end gejmerskih računala.

Gledajući gornji dijagram, postaje očito da je nemoguće spojiti dva poznata 6-pinska priključka za napajanje na novi priključak. Na primjer, pin 1 na klasičnom 6-polnom PCIe konektoru ima kvadratni presjek, a na 12-polnom NVIDIA konektoru ovo mjesto zauzima kontakt s kutom za odrezivanje. Također je nemoguće koristiti kombinacije kao što su 8-polni i 4-pinski EPS priključci. NVIDIA se pobrinula da napajanje kabela nije moguće pogrešno umetnuti – logično.

Po nekim najavama na siteovima , NVIDIA-in novi priključak može se pojaviti samo na vodećim Ampere grafičkim karticama verzije Founders Edition. Druga opcija može biti uključivanje posebnog adaptera u paket novih grafičkih kartica što je za očekivati jer sigurno je da mnogi proizvođači napajanja nisu još pripremljeni (možda i kroz malo duže vrijeme..) , a i na zalihama stoje još uvijek neka dobra stara napajanja.

Najvjerojatnije će se proizvođači napajanja morati ubrzano prilagoditi novim tržišnim stvarnostima (NVIDIA je danas nosioc industrije grafičkih procesora …) i objaviti ažurirane modele svojih proizvoda ili ponuditi kablove s novim konektorima za spajanje starih napajanja na buduće NVIDIA inovacije.
Sagledavajući grafičko tržište očekuju se i odgovor AMD-ATI ekipe nadam se u nekom po meni normalnijem smjeru od ovog Stockholmskog sindroma . High end grafičke kartice probijaju barijere potrošnje struje, pitanje je veliko kakva napajanja će biti potrebna jakim igračima. Osobno bih više volio put racionalnosti, a ne mahnitog brijanja na brzinu uz ogromnu potrošnju …

IZVOR : FCPowerUp,

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*