Hi-Fi PC

PC modding u ova krizna vremena je sigurno jedan od hobija koji Vas može zaokupiti pažnjom i skrenuti misli s loših događanja u svijetu. Pregledajući Facebook grupu: Sistemci Relaxed naišao sam na sliku novog kućišta jednog PC zanesenjaka Bože Kaurića. Iznenađen kvalitetom rendera zapitao sam ima li i pravih radova da bih dobio ubrzo potvrdan odgovor.

Božo Kaurić svojim prijašnjim radom je dokazao kako uz trud i želju mogu se napraviti veliki rezultati na ovom polju. Preuredivši staro Sanyo HI-FI kućište u kućište za svoj PC izmamio mi je osmjeh na lice i želju za posjedovanjem sličnog PC-a. Kako bih potakao i druge ljude da malo prikažu neke svoje radove i rezultate prenosim priču o nastanku „Božine kantice“ koja je uz razne probleme i nedaće ipak ugledala svjetlo dana.

 

MOJA KANTICA – Božo Kaurić

 

Već neko vrijeme sakupljam Sanyo Hi-Fi komponente kako bi sastavio svoj neki „dream Haj-Faj“ toranj! Kako mi još fali samo jedna komponenta, svaki dan odem na njuškalo da vidim što ima novo. Tako sam jedan dan naletio na neispravno pojačalo koje je bilo iz iste serije kao ono koje već posjedujem, samo je bio slabiji model. Kako je cijena bila stvarno niska, na pamet mi je palo da ga uzmem, raskopam i u njega ugradim svoj komp. Hrabrost me prije priječila, ali ovog puta sam se odlučio nemam što izgubiti – znate za onaj osjećaj kada mislite sutra mogu i Enterprise napraviti.

Ideja je bila jako jednostavna, u glavi kada zamislite sve ispada lako. Ali realizacija… OH OH baš i nije 🙂

Dijelom je to priječila i konfiguracija. Red bi bilo to nabrojati:

Matična ploča: EVGA X58 SLI Classified

CPU: Intel i7 970

Memorija : 24GB DDR3

CPU Hladnjak: Noctua NH-L12S

Grafička kartica: Geforce GTX 970

Napajanje : Corsair RM650

Diskovi :SSD: 2x Samsung 250GB

1x WD Black 500GB,

2x WD Blue 2TB

Ostalo: PCIe SATA3 kontroler

Dodatni ventilator: Noctua NF-A14 PWM

Prvo sam rastavio staro pojačalo dok nije ostalo samo kućište s prednjom maskom i svim prekidačima , knobovima (po naški upravljački gumbi u ovom slučaju za pojačavanje i stišavanje zvuka…). Zatim sam iz svog kompa izvadio ploču, zajedno s hladnjakom i matičnom, samo da napravim test “fit” – pristaju li sve komponente u novo zamišljeno kućište! I ubrzo shvatio: hladnjak i grafulja dobrano vire izvan kućišta , ne postoje šanse da tako stoje unutra! A još nisam niti jedan disk nit napajanje stavio unutra – JAO zemljo otvori se što raditi?

OK, morao sam biti kreativan. Probao sam položiti grafulju pitajući se: Ima li  dosta mjesta? I bilo je,  više nego dovoljno, cca 3-4 cm lufta štoviše. Shvativši kako sam na dobrom putu  krenuo sam tražiti sistem koji će usmjeravati zrak. Moj izbor je pao na Noctua flat hladnjak NH-L12S koji  savršeno paše unutra i koji je ostavljao prostora. Svi znamo koliko je danas na modernim jačim PC računalima važno napraviti kvalitetan protok zraka, jer osim što hlađenje doprinosi dugoročnosti komponenti ono poboljšava kvalitetu rada (buka, stabilnost…). Glasanje PC-a putem nekvalitetnog sistema protoka zraka i hlađenja sigurno svakom gejmeru , sistem majstoru diže itekako živac.

Odlučio sam napraviti kućište na “kat”, tj. s donjim dijelom gdje ću staviti 3 mehanička diska, 2 SSD-a + svi kablovi i s gornjim gdje će biti ploča i sve ostalo.

Napravio sam 4 čelična distancera, prebojao ih u bakrenu boju, stavio gumu na obje strane da ubijem vibracije i sve to “poklopio” s ručno rezanom bakrenom pločom koja je na sebi imala sve rupe za montiranje ploče i “rutanje” kablova. Zadnju stranu gdje se nalaze konektori za ploču sam napravio od bakrene ploče, a dio gdje je grafička sam napravio od modelarske plastike, te obukao u furnir.

Kako bi si dodatno zakomplicirao život (u želji dokazati se , znate kako ide: savjet rođaka, prijatelja ma možeš ti to…) , odlučio sam napraviti cijeli prednju masku funkcionalnom, tj. da svi knobovi i prekidači imaju neku svrhu.

U dva knoba s lijeve strane sam ugradio standardne potenciometre za ventilatore. Oni kontroliraju brzinu rada ventilatora. Prekidači su ostali originalni, ali imaju malo drugačiju funkciju.  Prvi uključuje računalo (tzv. power switch…), sljedeća dva prekidača pale i gase ventove, a zadnja dva pale i gase ekrančiće.

Ekrani su jeftini temperaturni displejevi s AliExpressa koje sam rastavio, ugradio u kućište  i dao izrezati foliju s izgledom brušenog aluminija kako bi se uklopili u cijeli izgled. Glavni volume knob je zakačen na još jedan AliExpress „proizvod“, jednostavni USB volume kontroler… koji sam rastavio, ugradio u unutrašnjost i USB kablom spojio kroz unutrašnjost do zadnje strane.

Preostala dva knoba su u biti samo poklopci za USB portove koje sam izrezao iz fronte. Tu je još zelena ledica za diskove i crvena za power on.

Da ne bi sve bilo dosadno, odlučio sam urediti i cijelu unutrašnjost. Rastavio sam matičnu i grafičku, prebojao ih u bakrenu boju, stavio drvene umetke, posložio kablove.  To bi bilo to da mi bratić nije rekao: “koji će ti k…. tak lijep komp ak je zatvoren i  nitko nemre vidjeti što je unutra”.

I bio je u pravu! Odlučio sam napraviti ostatak kućišta od aluminijskih profila i perforiranog lima… osim toga sam na gornju ploču ugradio šarke kako bi se mogla jednostavno podići da se vidi ispod haube 🙂

Za kraj prebojano sve u crnu boju.

Kako je cijelo kućište od perforiranog lima, zraka unutra ima na bacanje. Grafička kroz taj lim vuče svježi zrak unutra (blower), a Noctua ga izbacuje van. Na kućištu je jedna 140 mm noctua koja ubacuje svježi zrak unutra da dodatno hladi diskove i proc.

Temperature su niske (40-50 stupnjeva…) … pogotovo jer se ovdje radi o  konfiguraciji koja se dosta zagrijava:

Osobno smatram ovaj posao dosta težak , ali napor i trud budu nagrađeni prekrasnim kućištem koje se itekako može uklopiti u dnevni boravak.

Dizajn koji sam stavio na  Facebook grupu Sistemci relaxed je samo evolucija ovog mog računala, jer sam htio dizajnirati kućište u koje će svatko moći instalirati standardne komponente, bez problema. Na kraju u ovakvo kućište stane bilo koja ATX ploča, full size grafulja, napajanje bilo kojih dimenzija i do 6 diskova.

 

BOŽO NASTAVI , ALI I ZAŠTITI SVOJ RAD!

 

Zadnja slika – render novog kućišta me je oduševila. Uz potrebne tehničke nacrte i specifikacije itekako bi se moglo napraviti respektabilno kućište uz možda bolje riješeno hlađenje za diskove. Pitanje je koliko bi to kućište koštalo ! Svi znamo kako na ovim prostorima većini je cijena jedan od najvažnijih čimbenika za odabir i moding nekog boljeg kućišta.

Nadam se daljnjem radu i završetku ove ideje uz napomenu : Ako je moguće Božo bi trebao zaštiti ovaj dizajn kućišta. Nisam siguran da li je to moguće, koliko košta vremena i novaca. Ne bih volio vidjeti neku veliku tvrtku , korporaciju kako krade dobru ideju. Za obične ljude je ovo napravljeno , a uz trud zajedno ekipe sa Sistemci relaxed možda se nešto više  napravi, te budemo vidjeli više ovakvih kućišta u Hrvatskoj i na Balkanu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*