APPLE S M1 PROCESOROM POBIJEDIO KONKURENCIJU – ISTINA ILI NE?

Prošla su samo dva dana od predstavljanja Appleova prvog ARM-čipa za vlastita računala M1, a prvi rezultati testova novog MacBook Aira na ovom procesoru u referentnoj vrijednosti Geekbench 5 već su se pojavili na Internetu. Sve bi to bilo super kada ne bi kao krajnji korisnik vjerovao u mogućnost marketinškog trika zbog velikog financiranja svih mogućih youtubera i tzv. “neovisnih” novinara.

Procesor je na testu s jednom jezgrom postigao 1687 bodova, a na testu s više jezgri 7433 boda, i ove su brojke impresivne. U slučaju jednojezgrenog testa, energetski učinkovit Apple M1 procesor postavio je rekord, jer je njegov pokazatelj viši od pokazatelja AMD Ryzen 9 5950X i Intel Core i9-10900K, koji su usput rečeno vodeći stolni procesori s ogromnom potrošnjom energije.

Nažalost niti jedan test još uvijek nije urađen u stvarnom radu koristeći tipične programe za MacBook Air i Pro tako da stanje oko brzine novog Appleovog procesora za njihova prijenosna računala ostaje otvoreno do nekog nezavisnog kvalitetnog urađenog testa s svim podacima. Dovoljno da za sada budemo naivni ljubitelji bajki da jabuka ima iznimne tehnologije koje su napravile skok za 10 godina unaprijed. Iskreo volio bih to (bio oduševljen i prvi put odlučio se na kupnju nekog Apple prijenosnog računala…) , jer bi se otvorila nova era brzih prijenosnih računala s izrazito smanjenom potrošnjom struje i velikom autonomijom baterije što željno iščekujem.

Uz totalno posrnuli Intel (čak ih je u zadnje vrijeme žalosno gledati…) , nevjerojatno dobri AMD , te najavljeni isto odlični Qualcomm Snapdragon tržišna konkurencija na polju prijenosnih računala nikada nije bolje izgledala!

Vratimo se mi na rezultate koje je prikazao Apple!

Rezultati MacBook Aira na Apple M1 u Geekbench 5

Ako novi MacBook Air usporedimo s ostalim Apple računalima, tada će u testu s jednom jezgrom uvjerljivo nadmašiti sve prethodnike. Uključujući Mac Pro i MacBook Pro 16 s čipovima Intel Core i9.

 

Međutim, Apple M1 nije prvi u testu s više jezgri, iako tiho nadmašuje isti MacBook Pro 16 i Mac Pro 2013 na Intel Xeon E5-2697.

Zanimljivo je, unatoč činjenici da je Apple M1 instaliran u MacBook Pro 13 i Mac mini, iz nekog su razloga Mac mini uređaji postigli manje bodova na testu, iako također izgledaju dobro. Ono što naglašavam računala temeljena na Apple M1 procesoru nisu u mogućnosti u potpunosti zamijeniti radne stanice na Intelovim procesorima, jer ARM čip ne podržava druge video kartice, ali po navodima Applea integrirana grafika podržava  DirectX i slične stvari… što će u startu zagolicati maštu gejmera i proizvođača igara.

Da li je procesor proizveden samo za kvalitetno izvođenje Mac aplikacija ili i za igranje?

Hoće li se moći koristiti neka emulacija Windowsa?

Postoji li mogućnost budućeg davanja podrške video karticama ostalih proizvođača?

Koliko je loša nenadogradivost memorije posebno za prave profesionalce na više od 16 GB i posebno koliko memorije uzima grafika jer kao što znamo memorija se sada dijeli na sve komponente (procesor, grafika…)?

Unatoč činjenici da su mnogi korisnici interneta vjerovali da je Apple ponovno objavio A14 Bionic pod krinkom M1, zapravo M1 čip zaobilazi performanse u GeekBenchu  iPhone 12 Pro, te iPad Air 4. Dakle, rezultat pametnog telefona iznosi 1584 boda u jednojezgrenom i 3898 u višejezgrenom testu, a tableta 1585, odnosno 4647 bodova.

Svi novi sustavi dolaze u standardnoj opremi s 256 GB SSD diskom, nadogradivim na 512, 1024 i 2048 GB po uobičajenim Appleovim pretjeranim cijenama: oko 0,40 USD / GB. Ni riječi o brzinama i načinima za internu pohranu, te ovdje ostaje pitanje kako će sve to izgledati.

Jedna važna obavijest za buduće kupce: Početni MacBook Air dolazi sa 7 GPU jezgri, dok jača verzija s 512 GB SSD-om dolazi s 8 jezgrom GPU-a. Apple bolji grafički procesor naplaćuje 50 USD (kod nas vjerojatno cca 500 kuna više…), pa ako ne radite ludu grafiku, možete malo uštedjeti nadogradnjom početnog MacBook Aira. A možda će (gotovo sigurno…) i hakeri već smisliti kako besplatno otključati osmu jezgru, za koju sam siguran da je još uvijek na čipu.

Moj iskreni zaključak kako je Apple stvorio kvalitetan procesor za kojeg ćemo ipak morati pričekati nešto vremena da ustvrdimo prave rezultate koji u stvarnom radu gotovo sigurno ne ostvaruje tako dobre rezultate na konkurenciju. Poznavajući Apple nešto mi je jako čudno: Ponuda ovakvih laptopa s tako dobrim procesorom je prihvatljiva za obične korisnike. Pitanje se postavlja ako je sve istina , zar prvi put Apple u povijesti će izbaciti praktički bestbuy uređaje posebno MacBook-air s pasivnim hlađenjem.

Ukoliko se to dogodi moja iskrena preporuka svim profesionalcima će biti neki od MacBook-ova, a za igre mislim kako ćemo još dosta vremena pričekati iako po nekim najavama Baldurs Gate 3 bi mogao zasjati na novim Apple MacBook-ovima s M1 procesorima što ako se dogodi će sigurno privući ostale velike gejmerske tvrtke.

Osjećaj je čudan …

VJEROVATI ILI NE?

Zar AMD i posebno INTEL mogu doživjeti ovako velik poraz na polju procesora za prijenosna računala?

Kao i dosta stvari u današnjem svijetu , ovo i dalje ostaje pitanje i biti će duže vremena kamen spoticanja i sukoba mišljenja među računalnim zaljubljenicima.

Moja preporuka strpite se malo, pričekajte prve stvarne rezultate i utiske, tada će se odluka o nabavci Macbook-ova moći  puno lakše donijeti!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*