ZAŠTO CIJENE INFORMATIČKE OPREME RASTU BEZ ZNAKOVA OPORAVKA!?

Zadnjih nekoliko mjeseci svjedoci smo totalnog divljanja cijena grafičkih kartica i konzola, što se u zadnje vrijeme odrazilo i na ostale segmente informatičke opreme. Pregledajući oglase na njuškalu naišao sam na ljude koji traže kvalitetnije grafičke kartice ili novu zvijezdu igraćih konzola famozni PlayStation 5. Takav očaj i potragu potencijalnih kupaca nisam do sada vidio u svojoj informatičkoj „karijeri“.

Postoji li trgovina koja ima nove modele grafičkih kartica?

Gdje naći taj vražji PlayStation 5 ili bar Xbox ?

Nema laptopa, kako će moje dijete moći pratiti nastavu..?

Zašto toliko odugovlačite i ne popravite moje računalo?

Sva ova beskrajna pitanja i strahovi su iznjedrili novo informatičko-gejmersko prokletstvo : Da bar ti rikne grafulja, konzola napit ću se od sreće!

Prvih nekoliko mjeseci 2021 godine nije bilo dobro vrijeme za kupnju i nadogradnju računala. Za mainstream novinare stanje oko informatike ima smisla. Ipak meni se čini kako oni samo pušu u rog svojih financijera i skrivaju prave razmjere ovih ludih događanja.

Korona kriza, podijeljeni i urušeni globalistički svijet, velika potražnja zbog povećanog rudarenja (ljude je zahvatila bitcoin groznica…) i povećanog gejminga samo su neki od razloga raspada tržišta, osobno sam mišljenja kako su korporacije iskoristile stanje za postavljanje novih cijena, marži kako bi pohlepno još više zaradile i lakše se nosile s daljnjim mogućim problemima.

MSI-OVA KONFERENCIJA – NAJBOLJI POKAZATELJ

Najbolje ogledalo svih dešavanja su očitovanja proizvođača informatičke opreme, posebno grafičkih kartica, a kada se oglasi netko velik s lošim vijestima onda je to znak kako stanje stvarno nije dobro!

Direktori MSI-a na konferenciji za investitore su iznijeli neke zanimljive statističke podatke koji bi istodobno mogli uznemiriti obične ljude koji žele kupiti matičnu ploču, video karticu ili laptop prije kraja godine. Deficit u tim tržišnim segmentima ostat će kako je navedeno u MSI-ju, a cijene video kartica morat će se još povećati.

Predsjednik uprave MSI-a Joseph Hsu upozorio je javnost da ne računa na poboljšanje situacije s dostupnošću grafičkih kartica najmanje do kraja 2021 godine. Prošle godine opseg isporuka grafičkih kartica, matičnih ploča, prijenosnih računala se povećao za 30-50% ovisno o kategoriji. Prema prognozi tvrtke ove godine neće ponoviti taj uspjeh, ali će u sva tri smjera povećanje obujma prodaje se mjeriti u dvoznamenkastim postotcima. MSI ne vidi razloga za smanjivanje potražnje za svojim proizvodima, ali očekuje smanjenje troškova otpreme s nadom u ubrzani oporavak svijeta od pandemije koronavirusa.

RJEŠENJE – MOŽDA ĆEMO NADAM SE NAKRATKO MORATI POSTATI KAO KUBANCI

Svi ste vjerojatno čuli za famoznu Kubu opterećenu nepravednim američkim sankcijama u kojoj su građani silom prilika (nedostatak sirovina i tehnike…) doslovno postali inovatori. Prisiljeni nedaćama inovativni Kubanci čuda rade , a neke snalažljivosti Kubanaca  sigurno Vam izmame osmjeh ili čak oduševljenje sa pitanjem KAKO?

Ove godine cijeli svijet je zbog nestašice informatičke opreme (posebno grafičkih kartica…) postao barem malo nalik Kubi. Nikada više ljudi me nije pitalo za savjet kako oživjeti staru grafičku karticu, „prepeći“ ju , zamijeniti neispravno hlađenje, pravilno overklokirati staru konfu… Samo sklapanje konfiguracije mnogima se pretvorilo iz liste želja u snađi se druže s onime što imaš i što trgovine nude.

Moj stari tekst o oživljavanju starog računala

SKLAPANJE ILI NADOGRADNJA “STAROG“ RAČUNALA

nikada nije bio aktualniji, te ako niste bogataš vrijeme je za sada zadovoljiti se nekom sklepanom prosječnom konfom. Cijene novih posebno gejmerskih konfiguracija su za mene prebrutalne i odbojne. Nemam dovoljno novaca da ispadnem baš podoban i glup za korporacije.

Ako imate stariju grafičku koja radi, a niste zadovoljni brzinom pokušajte ju overklokirati ili prilagoditi vizualne postavke u igrama kako biste istisnuli više života iz postojećeg hardvera. Mnogi su kupnjom ogromnih monitora upali u probleme jer na tim monitorima čak i full HD ružno izgleda, a 4k igranje danas je slično odluci prosječnog čovjeka za kupnju Ferrarija.Možda je vrijeme da ti veliki monitori pričekaju bolja gejming vremena.

 

KADA ĆE OVO ZAVRŠITI?

Jako je teško predvidjeti kada će ovo završiti. Niti jedan od temeljnih uvjeta koji pokreću današnju nestašicu računalnih komponenti posebno grafičkih kartica ne pokazuje znakove popuštanja, a slušamo još više upozorenja o nestašici poluvodiča zbog kojih npr. autoindustrija doslovno diše na škrge.

Globalizirani informatički svijet se pokazao kao izrazito ranjiv na velike krize. Ova  prouzrokovana različitim opisanim čimbenicima sigurno je upozorenje čovječanstvu kolike god bile razlike u kulturi ljudi, državama,… mora se naći više poštovanja i respekta prema drugima i drugačijima. Podjele, sankcije, zatvaranja granica vodi u izoliranje , a tada pada cijela mreža nabave sirovina i gotovih proizvoda što normalno na kraju vodi u manipuliranje cijenama na tržištu zbog povećane potražnje.

Zato će informatičkom svijetu trebati dosta sreće i nadasve dobre volje kako bi ovu krizu priveli kraju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*