SING 2 – RAPSODIJA GLAZBE!

U moru beskrvnih filmova, serija zadnjih godinu dana neki dan u želji za odmorom, naišao sam na pravi dragulj animiranog filma! SING 2 me nije ekstra oduševio pričom (jedna topla jednostavna priča…), čak ni odličnom animacijom,  već prije svega izvanredno ukomponiranom glazbom. Ako ste glazbeni sladokusac i ljubitelj odlične strane pop-rock glazbe ovaj crtić je jedna velika baterija koja će Vas napuniti energijom toliko potrebnom za ovih zlih vremena: mržnje, podjela, represije i stalnih pokušaja sila mraka u zatiranju vlastitog stava i mišljenja!

Ono u čemu SING 2 nadmašuje ostale mjuzikle je obrada pjesama koje su totalno prepoznatljive, a opet na neki način čak bolje od originala prilagođene temi ovog animiranog djela, te baš pogode nit, odapnu strijelu u srce, natjeraju vas na ples u mislima ako ne i u stvarnosti.

Izbor pjesama je toliko pogođen da će te na kraju sigurno pjevušiti ili fićukati legendarne hitove U2 , Coldplaya , Ariane Grande, ali i nekih manje poznatih grupa (npr. britanska grupa The Struts)  , pjevača. Ti hitovi će pobuditi onaj blaženi osjećaj smirenosti kada najmanje sat-dva zaboravite na sve nedaće uslijed dobrog ritma i glazbe.

ANIMACIJA , GLUMA , PRIČA…

Kako bi ovaj mjuzikl uspio bilo je potrebno spojiti priču, glumu, glazbu i animaciju. Francuska računalna tvrtka Mac Guff i američki filmski studio Illumination su u tome uspjeli i to im nije prvi puta, jer njihovi prijašnji hitovi (Despicable 1-3, Minions, The Secret Life of Pets 1-2, Grinch… ) su već duže vremena poznati u svijetu.

Što ih izdvaja , po čemu su posebni?

Odgovor je jednostavnost u kojoj se fokus stavlja na radnju, a ne na očaravanju 3d animacijom okićenom kao prosječno “moderna” kuća iz filmova za božićnih i novogodišnjih blagdana. Osobno meni se više sviđa taj tzv. realni prikaz s pozadinom “zabluranom – blago zamućenom” nego Pixarov pristup pretjerivanja u količini  nepotrebnih detalja koji čak znaju skloniti fokus sa priče i glume.

Ma otkrit ću ti jednu od tajni bezvremenskog hita! Kako je rekao Harrison Ford prilikom snimanja prvog filma serijala Star Wars zabrinutom Marku Hammilu (Luke Skywalker) što su ispustili neku sitnicu :

Ne uzrujavaj se.., ako ljudi tijekom gledanja  budu obraćali pozornost na sve moguće sitne detalje, znaj kako film sigurno nije uspio biti odličan i očaravajuć za ljude!

Uz vrlo dobru glumu (set poznatih glumaca i glazbenika…),

toplu priču ovaj animirani film postaje još bolji, a glazbena obrada bi po meni bez problema mogla pokupiti mnoge nagrade u 2022 godini.

Sing 2 nadmašuje u svemu svog prethodnika i ostavlja ljubitelje glazbe bez riječi, posebno završna predstava znakovitog naziva “Izvan ovog svijeta” koja pokazuje stvarnu čaroliju odlične glazbe i dobro ukomponiranog mjuzikla.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*