NEJE – HOBI LASER ZA GRAVIRANJE

Kao što piše u naslovu ovo je laser za graviranje iz hobija. Razlog tome je mala radna površina koja iznosi svega 38 x 38 milimetara i dugotrajan proces graviranja koji nije za komercijalnu upotrebu. Primjera radi za skicu grba ili ribe veličine oko 20 milimetara potrebno je od 12 do 15 minuta. Kako sam uopće došao na ideju o nabavci lasera? Zainteresirao me tekst o laseru K-40, pa sam se odlučio za neku jeftiniju verziju da vidim kako to funkcionira. Pretraživajući domaće oglasnike naišao sam na nove lasere s cijenama od 1200 do 1500 kuna istog tipa. Nakon dužeg traženja odlučim se nazvati prodavača za rabljeni Neje laser 1000mW po cijeni od 850 kuna. Prodavač počne prodavati priču kako su to skupi laser, mora se platiti carina itd. Rekreativno skočim do eBaya pogledati cijene i ugodno se iznenadim, 80$ novi laser, istih performansi, besplatne dostave i bez plaćanja carine – direktno u košaricu. Iako je pisalo da stiže kao i većina stvari iz Kine za mjesec dana, plus što je pošta najavila obustavu dostave paketa iz Kine, počnem razmišljati o povratku novca. Dva tjedna nakon narudžbe poštar donosi paket, a ja zbunjeno gledam i preuzimam bez ikakvih „zaštitnih“ rukavica i maski kako su to mediji raširili. U paketu se nalazila hrpa stvari uz sami uređaj, kao što su probne drvene pločice za graviranje, pleksiglas, karton, silikonska podloga, marker, nekakav čistač, CD, uputstva za korištenje i najvažnije zaštitno staklo za oči dok je laser u radu.

.

Skeniranjem QR koda koji se nalazi na stražnjoj strani lasera, te unutar uputstava za korištenje otvara se stranica na kojoj su vam sva pitanja i odgovori koje si možete postaviti. Jednostavna uputstva vas vode korak po korak i opisuju što se smije gravirati, a što nije preporučljivo. Sam program koji se nalazi na stranici s najnovijom inačicom ponuđen je besplatno. Nakon nekoliko pokušaja graviranja, shvatim da treba nečim učvrstiti materijal koji graviram zbog skakutanja materijala po podlozi. Stavljam ispod silikonsku podlogu koju sam dobio u paketu i rješavam problem.

Isprobavajući razne gravure shvatio sam da najbrže gravira slova, dok za slike ne ide ispod 10 minuta. Sam program nudi u galeriji nekoliko desetaka, ako ne i stotinu slika. Ako želite nešto personalizirano imate jednostavan program za izradu Paint.NET koji je detaljno opisan ovdje Paint.NET .

Zaboravio sam napisati da za moj laser nije bila potrebna kalibracija koja je opisana na stranici ovdje Uputstva za Neje zajedno sa ostalim zanimljivostima.

Zaključak? Omjer cijene i kvalitete graviranja je odličan za početnike koji žele dalje istraživati. Ne zauzima puno prostora, izradite sebi i prijateljima unikatne privjeske i uživajte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*