INTEL – NOVI IGRAČ NA POLJU GRAFIČKIH KARTICA?

Povećavajući stalno cijenu grafičkih kartica čak i onih ulaznih modela AMD-a i NVIDIA-a su privukli oči mnogih igrača informatičke industrije.  Sve je krenulo pojavom rudarenja bitcoina i nažalost još se nije zaustavilo. Cijene ulaznih modela se kreću oko 150 eura (izuzimam smiješne grafičke koje su slabije od integriranih uradaka na samim pc procesorima..) a najbolji modeli nerijetko dosežu početnu cijenu od 1000 eura. Dok neke novotarije kao SSD diskovi, novi procesori su sve jeftiniji kod grafičkih kartica se dešava obrnut proces zbog nedostatka konkurencije i po riječima proizvođača sve skupljeg proizvodnog procesa (čisto sumnjam…). Ovo postaje za ozbiljne pc korisnike problem čak i među bogatijim korisnicima. Opremiti dobru radnu stanicu ili gejmersko računalo je postalo luksuz, a proizvođači sukladno možda i dogovoru sve veću proviziju uzimaju u ovom segmentu računalnu industrije.

Uvidjevši moguću veliku zaradu i mogućnost brzog osvajanja dijela tržišta Intel je odlučio se ubaciti u igru. I prije su postojali projekti Intela koji su neslavno završavali (project Larrabee), ali ovaj puta sve se čini nekako ozbiljnije   i moguće je kako će se posebno gejmeri obradovati pojavi trećeg proizvođača grafičkih čipova. Svi znamo kako u zadnje vrijeme Intelu baš ne ide najbolje i zato ovaj ozbiljni projekt Intelu mora donijeti pluseve ili će stvoriti još veće probleme u samoj tvrtki. Za gejmere i ostale značajnije korisnike ovo može biti samo dobra stvar, već dugo vremena s tugom se sjećaju vremena kada su grafičke koštale jeftinije, a svaki izlazak nove perjanice je značio i značajno poboljšanje performansi i grafičkih mogućnosti računala.

Intelov izlazak na polje grafičkih kartica biti će obilježen izlaskom više modela od nižeg do visokog segmenta , a po informacijama raspon cijena će se kretati od 200$ do 1200$ što nažalost za sada daje naznaku kako ulazak Intela na tržište grafičkih kartica neće u startu dovesti do nižih cijena.

I dok o kremi njihovih novih grafičkih kartica se jako malo čuje i piše, najjeftiniji početni model Intel Xe DG1 se već testira i za sada nažalost po Intel pokazuje loše rezultate. Izdvaja ga mala veličina i vrlo niska potrošnja (po najavama neće biti potrebno dodatno napajanje…).

Po testovima renomirane Sisoft Sandre postigao je rezultat od 1815 Mpix/s na testu s plutajućom točkom FP32 što je čak 51% sporije od već stare 1050ti grafičke kartice (još uvijek odlične za donji razred…) i 15% bolje od stare GT650 (rezultat s plutajućom točkom 1575 Mpix/s).  Budući da igre koriste većinom koriste FP32 operacije, performanse nadolazeće Intelove kartice su bliske stvarnima. Uopće nije lijepa slika , brzina Intelove nadolazeće kartice Intel Xe DG1 su u rangu stare NVIDIA G650 Ti iz 2013.

S obzirom po ovim testovima koji su procurili u javnost performanse Intelove grafičke kartice Xe DG1 su poražavajuće i na Intelu je da zapne, ispravi greške i unaprijedi druge kartice jer ako ovako nastave za sada neće biti ni po čemu konkurentni NVIDIA i AMD grafičkim karticama , te normalno konkurencija neće morati korigirati cijene. Intel bi ubrzo na ljeto morao prve modele predstaviti, ali po najnovijim informacijama moguće je i odgađanje uslijed problema.  Nadam se sljedećim boljim rezultatima, rješenju problema koje ću popratiti zbog velike želje za zaoštravanjem i pojavom jače konkurencije na polju grafičkih kartica. Kao što smo čekali Ryzen sada  nestrpljivo čekamo trećeg konkurenta na polju grafičkih kartica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*