SPACE ENGINE – ISTRAŽITE SVEMIR

Svemir – završna granica, ovo su putovanja programa Space Enginea. Mi smo na misiji traženja života u svemiru. Idemo tamo gdje još nitko nije bio.

Jeste li ikada poželjeli putovati svemirom, ma nekad pobjeći od ovog sveopćeg ludila na Zemlji? Odgovor većine je sigurno bio da.

Malo Star Trek nadahnuća je sigurno pogodilo autora Space Engine programa Vladimira Romanjuka ruskog astronoma i programera. Zadnjih desetak godina života Vladimir je posvetio stvaranju trodimenzionalnog planetarija koji svemir prikazuje na osnovu dosadašnjih podataka, ali i astronomskih formula uz pomoć računala s kojima se izračunava masa, udaljenost, brzina, veličina nekog svemirskog objekta.

Proceduralno generiranje se koristi u videoigrama, ali ovdje je ono dignuto na viši znanstveni nivo (kao u svemirskim agencijama i njihovim simulatorima…)  što i nije bilo teško Vladimiru jer je prije totalne posvete ovom programu radio u glavnom astronomskom opservatoriju Ruske akademije u Pulkovu. Srce je više vuklo u nepoznato , postojala je doza hrabrosti i tako smo dobili usavršeni Space Engine.

 

IZGLED I SUČELJE

 

Space Engine ima vrlo jednostavno sučelje koje je prevedeno na hrvatski. Tko god  je obavio (čisto sumnjam kako je to uradila famozna hrvatska svemirska agencija koja je prodavala priču kako ćemo imati satelit već 2019 godine u orbiti…)  posao za svaku pohvalu je.

Samim ulaskom u program otvara se jednostavan izbornik sličan izborniku u popularnim videoigrama u kojem imate mogućnost ulaska u planetarij, spremanja rada te  postavki svih mogućih opcija za uređenje zaslona, grafike, pogleda, zvuka te kontrola. Odlično, pregledno i brzo.

Pritiskom na izbornik planetarij otvara se slika svemira sa zadnjeg mjesta na kojem ste bili. Snalaženje u tako velikom prostoru kao što je svemir je lagano, pomoću tipkovnice i miša. Kod npr. traženja potrebno je samo kliknuti na opciju pronađi objekt, izabrati (upisati…) traženi objekt i izabrati idi do i naći ćete se u blizini traženog svemirskog objekta.

Svemirski objekt zatim možete istražiti i dobiti pregršt informacija od kojih ja izdvajam:

  • Klasa i naziv
  • Udaljenost
  • Promjer
  • Masa
  • Period rotacije
  • Starost
  • Gravitacija
  • Temperatura

Ono što ovaj program još izdiže u kvaliteti je mogućnost izgradnje vlastitog svemirskog broda s proračunima koliko bi Vam uz određenu brzinu trebalo da dođete do nekog svemirskog objekta. Tek kada se s ovim poigrate shvatite koliko je ljudski rod još zaostao u pogledu svemirskih putovanja i sve Vam se čini kako mnogo puta razne svemirske agencije i poznati inovatori lažu ljude da će te i te godine biti na Marsu.  Put do Marsa današnjom najvećom brzinom bi trajao najmanje 150 dana što je preveliko vrijeme za tako malo svemirsku razdaljinu i ideju koloniziranja susjedne planete.

ZA OBLIZATI PRSTE

 

Nevjerojatna količina informacija i proračuna ovaj program izdižu iz konkurencije (koju praktički ni nema zbog svoje kompleksnosti, pa ga je suvislo ocjenjivati, uspoređivati…) , te sam program je nezaobilazna stvar za astronome i svemirske zanesenjake.

Verzija koju sam testirao je 0.9.8 i posve je besplatna. Novija verzija koja je po priči tvorca  doživjela veliku nadogradnju je na Steamu  (postoji i na Google, Yandex disku i službenim stranicama)  i pravom zaljubljeniku u svemir neće mu biti teško izdvojiti 20-tak $.

Space Engine nije pretjerano zahtjevan , dovoljan je četverojezgreni PC (čak može i stari Phenom , Intel I5 od treće generacije…) uz 8GB rama i prosječnu grafičku karticu. Normalno uz puno jači stroj grafika će automatski se podesiti do najsitnijih detalja , a tada je ugođaj fenomenalan. Puna preporuka , zavalite se u fotelju, krenite istraživati svemir, nova prostranstva kada ne postoji neki Enterprise da možete na malo duže vremena zbrisati sa planete Zemlje.

http://spaceengine.org/download/spaceengine/  link za download

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*