RAD U “OBLAKU“ DA ili NE – 1. dio

PREDNOSTI I MANE

Vremena bez interneta na poslu su bila nemoguća danas govore mnogi mladi stručni ljudi. Sa njima se ne slažu obični smrtnici kojima je razgovor telefonom, slanje dopisa faksom bila mnogo puta bolja ideja (da ne pričamo o dogovoru oči u oči…) te se radnike mnogo puta manje opterećivalo nakon radnog vremena. Nije to uopće daleko od istine. Posao danas u modernim tvrtkama traje 24 sata, a praćenje i odgovaranje na e-mailove nakon posla je postala “normalna“ stvar. Kada uz to ubrojimo Viber, Telegram, WhatsApp… ostaje pitanje koliko mi uopće danas imamo slobodnog vremena za sebe i koliko nismo zavisni od poslovanja putem interneta – mreže. Odgovor se nameće sam po sebi, posebno ako radite posao usko vezan za informatiku, ekonomiju ili neki drugi tržišni segment koji se naslanja na poslovanje i razmjenu informacija putem interneta.

Danas internet praktički sve tvrtke koriste i ovise o njemu. Fiskalne blagajne, e-mailovi, rad u oblaku, razmjena podataka se odvija većinom putem interneta što može biti dvosjekli mač i koliko god povezivost i informatička otvorenost se činila sigurnom (normalno uz korištenje zaštitnih alata…) , alternativa u velikim tvrtkama, važnim objektima mora postojati.

Mnogi današnji objekti i institucije su previše ovisni o internetu ili su slijepi u vjerovanje ljudskoj dobroti , čuvanju poslovnih tajni, ,poštenju a toga je sve manje i manje. Nitko ne garantira potpuni pristup serverima bez ometanja i 100% sigurnost podataka od krađe ili još gore uništenja. Svjedoci smo raznih nevjerojatnih propusta od rušenja servera Sonya , Googlea, Microsofta, nestanka virtualnog novca (npr. bitcoina…) i njihovih “čuvara“ do namjernog sabotiranja električne i telekomunikacijske opreme tzv. cyber rat koji nikada nije jači i aktivniji bio.

 

 

Nabrojimo neke velike propuste :

Pad Sonyjevih servera te nestanak njegove trgovine za PlayStation igre i programe

Pad Google-ovih servisa u SAD-u i zapadnoj Europi (nemogućnost obavljanja posla u oblaku i pristupa podacima…)

Nestanak velike količine bitcoina uslijed nestanka vlasnika banaka bitcoina

Američki cyber napad na venecuelansku i iransku električnu infrastrukturu, ruske državne i poslovne servere

Ruski cyber napad na američke državne i poslovne servere

Zbog svega toga svaki ozbiljniji posao ako i radite u oblaku mora imati i zamjenu kod Vas u vidu arhive poslovnih podataka (tzv. backup …) na kraju radnog dana ili tjedna, te moguću alternativu u vidu daljnjeg rada uslijed problema s internetom. Zamislite koliko je danas društvo ovisno napravljeno o internetu da u slučaju nestanka na malo duže vrijeme (nekoliko dana…) u većini zračnih luka, željezničkih stanica (dobro ne kod nas mi smo u dobu Marije Terezije … ) promet bi bio nemoguć za odvijanje , a mnogobrojne tvrtke koje obračunavaju plaće, dionice putem oblaka bi imale velikih problema. No to nisu najveći problemi … Najveći problemi su što neki vrlo važni svjetski objekti imaju pristup internetu preko kojih se može napasti tako da scenarij iz jednog filma u kojem neki vrhunski haker preuzima vojno računalo koje upravlja opasnim oružjem nije nemoguće nažalost.

Sada sam Vas malo zaplašio i možda odustanete od rada u oblaku , ali to nije potrebno (mnoge prednosti su velike i šteta ih je ne iskoristiti…) , potrebno je obratiti pozornost na pohranu i alternative. Kada proučite mane i poduzmete korake predostrožnosti tada rad u oblaku će Vam unaprijediti posao , a nećete biti u strahu što ako se nešto dogodi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*