CNC – POČETAK

Od malih nogu me zanimala elektronika, rad sa strojevima, alatima. Stvoriti i osposobiti autić na daljinski, složiti maketu, napraviti neku sitnu izmjenu na nekom stroju mi je bilo zadovoljstvo koje sam rijetko mogao ostvariti zbog nerazvijene tehnologije i kasnije preskupih alata, strojeva. Dostupnosti interneta i pojavom jeftinijih malih CNC strojeva koji se lako nabavljaju moj san je postao više nego dostupan. Nisam dugo dvojio , čim mi se ukazala prilika nabavio sam prvi Arduino i proučio njegove mogućnosti, a zatim nakon neuspješnog prvog sklapanja CNC-a (nedovoljno upućen s manjkom informacija…) kupio sam svoj CNC.

 

 

Moj CNC put je krenuo tijekom kojeg sam shvatio kako će internet , YouTube video snimci biti moja škola znanja. Kako bi Vama čitateljima olakšao ovaj put , želja mi je da prenesem svoje znanje jer kako kaže povijest i jedna velika osoba: Reci mudrače kako si stekao toliko znanja? Tako što se nikad nisam stidio da druge pitam!

Za sam početak naoružajte se voljom, vremenom i nešto novca za sklapanje ili kupnju novog stroja. Pogotovo imajte živaca  s čekanjem dijelova iz Kine (kvragu i npr. Banggood…), mogućim nestancima malih dijelova na nekom od skladišta u svijetu.

Ako sklapate sami svoj prvi stroj , treba početi od aluminijskih profila. Širina samih profila (širina šipki…) bi trebala biti minimalno 20×20 mm , a kada sklopite stroj radna površina na kojoj će operirati laser bi trebala biti minimalno 300×200 mm. Uz to potrebne su klizne šipke, klizni ležajevi i elektronika (RAMPS – tzv. kontrolna ploča koja upravlja cijelim strojem i prenosi informacije s datoteka u stroj…)

 

 

Postoje dvije opcije na kojoj će raditi os stroja , a to su :

Putem specijalne navojne šipke

Putem remena

Moj izbor  umjesto sklapanja i odabira dijelova je ipak puno lakši i bolji (za početnike…). Kupiti gotovi manji stroj i zatim ga po potrebi nadograđivati. Cijena nije velika i iznos ne bi trebao premašiti cca 300 dolara. Izabir stroja sa specijalnom navojnom šipkom mi se činio kao bolji odabir zbog dugotrajnosti i veće kvalitete navojne šipke od remena.

Nakon sklapanja ili kupnje stroja morate izabrati određeni program ili programe s kojima ćete obrađivati Vaše slike i uratke, te ih pripremati za CNC stroj. Ja sam izabrao u ovom slučaju LightBurn

https://lightburnsoftware.com/

 

program za lasersko graviranje i rezanje. S registracijom od 40$ (program se može koristiti i besplatno – mjesec dana) dobivate doživotna prava na korištenja programa uz pravo na sve nadogradnje tijekom godine dana. Program je vrlo jednostavan i praktičan tako da svakome poznavatelju rada na računalima treba malo vremena upoznati se s prednostima koje ovaj program donosi. Podržava DXF, AI, PDF, JPG, BMP… formate te može direktno upravljati laserom ili snimiti G-kod datoteku koja se može prenijeti na SD karticu i putem RAMPS-a direktno učitati. Postoje i drugi besplatni ili skuplji programi koji rade isto kvalitetno svoj posao, ali mi se ovaj čini kao neki bestbuy (najbolji omjer cijene i što daje…) odabir u svijetu CNC laserskog graviranja.

 

 

Nakon odabira programa, podešavanja stroja (na ovo ćete sigurno potrošiti nekoliko dana…) obavezno namjestite nekakav mali usisavač ili napravite protok zraka kako bi prilikom rada radna površina uvijek bila što čistija za laser. Kada ste ovo sve uradili  možete se primiti posla na obradi drveta, kože, te moguće ostalih materijala uz mogućnost kako na nekim materijalima nećete imati zadovoljavajuće rezultate kao što je plastika. Odabir materijala (sirovine u ovom slučaju…) je vrlo važna stavka i obratite pozornost da laser može materijal kvalitetno obrađivati i sjeći , ako ne od materijala nemate nekakve koristi koliko god lijep bio.

 

MOJI PRVI PROIZVODI

 

Moji počeci vezani su za jednostavne gotove pripremljene uratke kojih ima na internetu (tzv. templatove…). Prvim korištenjima i kasnijim sitnim doradama upoznati ćete se bolje sa strojem, programima i njihovim mogućnostima , te ograničenjima. Ako preskočite ovaj dio vjerojatno ćete ubrzo zaglibiti u većim problemima, zbog nepoznavanja samog načina rada i kako stroj funkcionira. Bit je napredovati polagano od jednostavnog prema kompleksnijem, s korištenjem na početku uobičajenih materijala najvjerojatnije šperploče mekanijeg tipa.

 

Prvi mačići se obično bacaju u vodu. Ovdje to ne mora značiti (stroj ne može pogriješiti zadane mjere…). Stalak za salvete, naušnice, podmetači , privjesci, kutijice mogu sasvim dobro izgledati ispočetka. Nemate što pogriješiti osim da pojačate rad lasera i zamuljate uradak. Ti prvi radovi će Vam najbolje poslužiti u procjeni koje je snage vaš laser, koliko mu treba vremena da odradi posao. Ustanovit ćete optimalnu snagu lasera za graviranje, rezanje  uz koju brzinu, postupak čišćenja. Poliranje i zaštitu ćete si sami odgonetnuti , jer svako ima svoje zahtjeve i ukuse kako Vi tako kasnije i potencijalni kupac vaših proizvoda.

 

Kako bi shvatili koliko brzo kada svladate početak rada na CNC-u možete praviti kvalitetne proizvode za kraj prvog dijela dajem Vam slike mojih prvih uradaka. Ništa nisu slabiji od originala i neka Vam ove slike budu poticaj za početak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*